10-02-12

Het grote boze internet

In de commentaren van een vorige stukje werd ergens geopperd dat je via internet geen echte vrienden -laat staan een lief- kan vinden omdat het internet nu eenmaal een vluchtig medium is dat bovendien vol gestoorde mensen zit.
 
Ik zou dat niet zo cru durven stellen.
 
Ja, je komt er gestoorde mensen tegen. En ja, je hebt er veel vluchtige contacten. Maar hetzelfde kan je ook zeggen van het dagelijkse leven? Vrienden komen en gaan nu eenmaal. Zie jij bijvoorbeeld nog steeds je beste vriend(in) uit de lagere school? Ja, misschien wel... op Facebook ;-). En de buurvrouw van Ronald Janssen zal ook wel een en ander te zeggen hebben over gestoorde types.
 
Je ontmoet in je leven duizenden mensen maar toch geraakt slechts een zeer beperkt aantal daarvan tot in je vriendenkring. De ene zijn neus staat te scheef, de ander heeft een slechte smaak qua kleding, nog een ander lacht te luid of blaast te hard van de toren. Iedereen wordt al dan niet bewust gewikt en gewogen en langs de andere kant wordt net hetzelfde gedaan. Het mag dus gerust een wonder heten dat je eigenlijk aan vrienden (of meer) geraakt als je het zo bekijkt.
 
Waarom zijn mensen dan zo negatief als het over ontmoetingen via internet gaat? Je kan toch niet verwachten dat er dan totaal andere regels gelden? Ok, een groot deel van het 'filteren' gebeurt al op voorhand via mails en eventueel wat chatten. En die scheve neus of foute outfit wordt ook wel gedetecteerd als er foto's uitgewisseld worden. Maar het internet heeft 3 belangrijke eigenaardigheden als het op mensen leren kennen aan komt.
 
Het eerste is dat het internet van iedereen is. Zo kom je ook in contact met mensen uit een totaal ander milieu en die je dus in het dagelijkse leven nooit zou ontmoeten. Ten tweede geeft de anonimiteit ongekende mogelijkheden. Sommigen misbruiken die door zich uit te geven voor iemand anders, anderen durven zichzelf dan weer net wat meer bloot te geven (en dan bedoel ik het nu eens niet in de letterlijke zin). Ten derde mist het internet met al zijn mogelijkheden een van dé belangrijkste communicatiemiddelen van de mens: lichaamstaal.
 
Kunnen de eerste 2 in sommige gevallen nog een voordeel blijken te zijn, het 3e is dat zeker niet. Non-verbale communicatie is even belangrijk dan de andere filter criteria die je hanteert. Het totaalplaatje moet gewoon kloppen. Verwacht dus niet dat elke internet-ontmoeting steeds een groot succes zal zijn omdat het bij het chatten zo goed klikte. En andersom werkt het even goed: het is niet omdat de mails nogal stroef verlopen dat je geen leuk gesprek met iemand kan hebben als je eenmaal naast elkaar zit.
 
Voor mij is het internet dus niet meer dan een extra middel om nieuwe mensen te leren kennen. Niet meer en niet minder. En hoewel ik Mrs. Ideaal nog niet ontmoet heb, heb ik via verschillende virtuele kanalen, zij het mijn blog, andere blogs of via verschillende datingsites toch al toffe mensen leren kennen. En een aantal daarvan reken ik tot mijn vrienden.
 
Net zoals een paar (ex-)collega's, mensen van de sportclub, school, jeugdbeweging, café en wat nog allemaal.

12:00 Gepost door Rigel in Daten | Permalink | Commentaren (6) | Tags: communicatie, daten, vraagstuk, vriendschap |  Facebook |

Commentaren

Ik heb Mr.Big ook via het internet leren kennen,.......heb zelfs een aantal hele leuke mensen via het net ontmoet, sommige zijn blijven hangen, andere zijn weer verdwenen,.......en als je single bent, kan je niet voldoende sociale vangnetten hebben vind ik,.......ben een klein jaar single geweest en had via het net de tijd van mijn leven,.......:-)

Gepost door: Misssexandthecity | 10-02-12

Reageren op dit commentaar

Vrouwen zitten wel een beetje in een luxe-positie op het net denk ik. Genoeg kandidaten die zich aanbieden. Ze hoeven er alleen maar eentje uit te kiezen...

Gepost door: Rigel | 10-02-12

Pardon, vrouwen hadden in het 'echte' leven toch juist een voorsprong op grond van de feminisering? Nou, niet miepen mannen, je mag achter de pc er zo onverzorgd als je wilt bijhangen, als dat niet in het voordeel der mannen is ;-)

Gepost door: Lehti | 11-02-12

Reageren op dit commentaar

Hetzelfde geldt voor jullie hé. En ik denk dat de meeste vrouwen nog altijd méér tijd spenderen aan er verzorgd uitzien dan de gemiddelde man.

Maar laat ons bij een ontmoeting, vóór we die porno gaan bekijken;-) eens allebei een profiel op een dating site aanmaken en er een leuk en uitdagend tekstje op zetten. Eens zien wie er na 1 uur het meeste reacties zal hebben...

Gepost door: Rigel | 11-02-12

"In de commentaren van een vorige stukje werd ergens geopperd dat je via internet geen echte vrienden -laat staan een lief- kan vinden omdat het internet nu eenmaal een vluchtig medium is dat bovendien vol gestoorde mensen zit."

Wààr staat dat dan?
Ik dacht dat ik hier al eens gereageerd had, maar ofwel is die reactie niet doorgekomen, ofwel verwijderd ...

Je zou het zelf niet zo cru durven stellen, en dat is dan wel weer heel correct, want het wordt inderdaad nergens zo cru gesteld, het is vreemd hoe jij een reactie uit het hart omdraait tot iets ... tja ...

Gepost door: koffiemetmelkensuiker | 23-02-12

Reageren op dit commentaar

Relax;-) Ik denk dat je gereageerd had op het stukje op "oponseentje". Voorlopig heb ik nog nooit de nood gehad om hier te gaan censureren, als je dat mocht bedoelen...

Wààr staat dat? Laat me even jezelf citeren:


...weet je wat ik begin te denken? Dat dat internet gedoe zo artificieel is, dat je er gewoon geen echte vrienden of geen echt lief kan vinden.

Al die internet contacten blijken gewoon vluchtig te zijn, of domweg compleet gestoord


En dat zijn toch letterlijk jouw woorden, niet? Het kan best zijn dat je het anders bedoeld had, maar dat is dan jammerlijk verkeerd overgekomen...

Gepost door: Rigel | 23-02-12

De commentaren zijn gesloten.