15-06-10

Verliefdheid

Als reactie op Nina's commentaar op mijn vorige post wil ik het even over verliefdheid hebben...  Hele boeken zijn er al geschreven over dit vreemde fenomeen.  Dikwijls wordt het beschreven als iets mysterieus, ongrijpbaar, maar vooral dat laatste is niet helemaal waar.

Verliefdheid ontstaat nml niet vanzelf.  Ze ontstaat op basis van een zekere aantrekkingskracht tussen 2 mensen...  Een fijne ontmoeting met wederzijdse 'klik' die ervoor zorgt dat de fantasie zich in werking zet en het spel is vertrokken, je wordt verliefd.  De initiële grootte van de verliefdheid hangt wel af van de intensiteit van de aantrekkingskracht, maar het is de fantasie die bepaalt hoe groot de verliefdheid uiteindelijk wordt.

Maar net zoals de fantasie de verliefdheid kan versterken kan het -al dan niet bewust- blokkeren van diezelfde fantasie ze ze ook verminderen en uiteindelijk zelfs om zeep helpen.

Ik heb geen idee wat er bij Eva aan de hand is, dat weet zij alleen.  Misschien was ze nooit echt verliefd op mij, misschien had de verliefdheid geen kans door alle problemen waar ze mee te kampen heeft, misschien durft ze er gewoon niet echt aan toe te geven uit schrik voor een volgende mislukking.

Ik weet alleen dat ik er deze keer bij mij bewust eens géén rem op gezet heb (en o ja, de fantasie heeft welig getierd ;-) ).
Daar heb ik nu dus de weerbots van.

Maar eerlijk gezegd, ik zou het zó weer opnieuw doen...
Na lange tijd had ik even weer het gevoel echt te léven.
And me like very much :-)

23:51 Gepost door Rigel in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) | Tags: eva, verliefdheid |  Facebook |

Commentaren

Kijk, dat is nu dat ene waar ik niet in kan geloven: dingen als dat de verliefdheid geen kans kreeg door de problemen...Als het een echte coup de foudre is, dan weet ge het wel, en dan maakt het allemaal niet uit wat er zich nog afspeelt in het leven, als het goed zit, zit het goed, and if not...
Fin, dat is mijn ervaring, kan niet voor anderen spreken natuurlijk, maar ik heb al vaker gemerkt dat er heel wat excuses en theorieën (jawel, ook door mezelf, eerlijk is eerlijk) uitgevonden worden om toch maar niet (ja, ook soms zelfs tegen zichzelf) te moeten zeggen: I'm just not that into you, het is niet dé grote vlam/vonk/liefde/whatever...
Oh, en doe gerust nog effe verder met dat zelfmedelijden, groot gelijk! Als ge een vrouw waart, zou ik zeggen: haal Ben & Jerry's in huis en kijk naar Sex and the City :) De mannenversie is waarschijnlijk: haal Stella in huis en kijk naar het WK, ofzo ;)

Gepost door: Nina | 16-06-10

Reageren op dit commentaar

@Nina Volgens mij hangt alles ervan af hoe groot de aantrekkingskracht is. Als die enorm sterk is dan ja, dan maken die problemen niet veel uit. De verliefdheid zal dan misschien wel wat afgezwakt worden, maar blijft nog in voldoende mate aanwezig.

Maar als die niet zo sterk is dan kunnen die problemen er volgens mij wel degelijk voor zorgen dat de verliefdheid verdwijnt.

Ik ben er ook niet van overtuigd dat het altijd van in het begin dé grote vlam/vonk/liefde moet zijn. Zo lang er een zekere 'groei' aanwezig is, zit het volgens mij wel goed.

Maar dit is natuurlijk de rationele uitleg he. Verliefdheid wordt nog altijd met het gevoel beleefd, en dat werkt niet echt rationeel...

BTW, Stella: ok, maar WK: no way. Geef mij in de plaats maar een goeie 'no brainz required' actie- of science-fiction film of zo :-)

Gepost door: Rigel | 16-06-10

Reageren op dit commentaar

"Verliefdheid" en een "rationele uitleg" ... Rigel toch ... dat is contradictorisch eh?

Er zal iets geweest zijn dat niet ok zat, geef toe: op onze leeftijd begin je niet meer onbevangen aan relaties, je hebt een rugzak vol bagage mee die de tocht lastiger maakt. Niet iedereen slaagt erin (of denkt eraan) om die rugzak eerst leeg te maken en al het overbodige eruit te dumpen vooraleer aan een nieuwe tocht te beginnen.
Dat is mijn gedacht daarover.
Voor wat het waard is.

Tijd en boterhammekes, tijd en boterhammekes, meer hebt ge niet nodig. (of een goed paard en ne witte coeboihoed, maar das voor nen andere film)

Gepost door: Dulcera | 16-06-10

Reageren op dit commentaar

@Dulcera Die rugzak is inderdaad wreed lastig. En zelfs al heb je hem leeggemaakt, dan blijkt er dikwijls toch nog ergens in een vergeten hoekske iets verstopt te zitten dat vroeg of laat weer boven komt.

Gepost door: Rigel | 16-06-10

Reageren op dit commentaar

ah ja En wat betreft die rationele uitleg...

Zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Ik wil achter alles het hoe en waarom weten. In mijn job komt dat wreed goed van pas. Bij het onderwerp 'vrouwen' precies iets minder ;-)

Gepost door: Rigel | 16-06-10

Reageren op dit commentaar

Heel veel sterkte !! Het is allemaal niet zo simpel,he ! Het is momenteel misschien maar een kleine troost, maar je leert er uit en je wordt er elke dag een beetje sterker door. Neem op tijd en stond een beetje tijd met bezinning (doe dat momenteel ook) en op den duur besef je wel wat beter is en wat niet en wat je zeker wil en wat niet !! Dikke steunknuffel

Gepost door: Kiora | 17-06-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.